Welkom op de Sanders weblog


U bevindt zich op de weblog van Sanders Hengelsport.

Op deze blog vind u in de toekomst diverse artikelen geschreven door het Sanders Team. Voor vangst verslagen en tips en tricks, Volg deze blog.

donderdag 24 juni 2010

Kevin Nash air-lite sleeping system door Rogier Smit

Toen ik eind mei met Sander vertrok voor een week sessie richting Frankrijk, werden we meteen geconfronteerd met het feit dat het nog wel is lastig kon worden om alles mee te krijgen. En dan vooral die grote stretcherbag van mij, Erg handig hoor zo een tas, maar wel veel te groot, te zwaar en onhandelbaar. Zeker toen ik zag met wat voor een bedje Sander aan kwam zetten. De Nash air–lite ss




Wat is er nu dan zo super aan de air-lite sleeping system?

De naam zegt het eigenlijk al. Hij is super licht voor een stretcher, ondanks het X-strength frame! Volgens de nash website 9,3 kg. natuurlijk zelf ook even wegen en ja hoor 9,3 kg, ideaal voor de snelle en mobiele karpervissers onder ons, voor deze doelgroep is de stretcher eigenlijk ook gemaakt. Nog iets nieuws zijn de korte poten onder de stretcher dit maakt het mogelijk om het geheel zeer plat op te vouwen en zodoende makkelijker te vervoeren. Het voordeel van de korte poten is ook dat je de stretcher dieper onder je shelter/ plu kunt zetten en zodoende meer ruimte hebt, dit is wel eens een probleem met stretchers die op hogere poten staan. Mischien wel het mooiste aan deze stretcher is het sleeping system. Dat wil zeggen dat de slaapzak rechtstreeks op de stretcher wordt geritst en dat je daarbij alleen een laag over je heen hebt en geen laag meer onder je. Nu lig je op een dikke matras wat vast zit via een toggle systeem op de stretcher zelf, wat tijdens het vervoer op de stretcher blijft zitten. Dit scheelt natuurlijk ook weer een dikke slaapzak meenemen naar de waterkant. wees niet bang, koud zul je het niet hebben met de nieuwe serie frostbite slaapzakken, Bij de sleeping sytem zit een slaapzak met 2 lagen die je onafhankelijk van elkaar kan gebruiken en tijdens de strenge vorst periode kan men de 2 lagen op elkaar risten voor extra warmte. Extra bijkomstigheid is dat je de ritsen kunt zekeren aan beide kanten zodat de rits niet vanzelf open gaat en je midden in de nacht wakker word van de kou. Nu in de zomer gebruik ik 1 laag en dat is meer dan genoeg, ook het meenemen van dat ene laagje is kinderspel. nooit meer een grote slaapzak tas voor mij.(zie foto)



Maar slaapt dat dan wel lekker?

In het begin was ik ook erg sceptisch, kwam er niet teveel kou van onder, zijn de poten niet te kort en nog meer van dat soort kleine dingetjes waaraan je gaat twijfelen of je de sleeping system zal kopen of niet. Aangezien het toch een soort bed is en niet een slaapzak waar je geheel beschermd in ligt. Ik ben van mening dat het gewenning is en dat je na enkele nachten slapen op de dikke matras geheel vertrouwd bent met een andere manier van slapen aan de waterkant. Voor mezelf is het in ieder geval een hele verbetering, ik word uitgerust wakker( tenzij ik me helemaal klem heb gevangen s’nachts;) en sleep heel wat kilo’s minder mee naar de waterkant en dat is waar het me om te doen is als mobiele visser .




*voordelen:



- erg licht in gebruik

- water en vuil afstotende mesh matras (onderkant stretcher)

- word compleet geleverd (stretcher,extra dikke matras,kussen,slaapzak)

- compact te vervoeren.

- door lage poten dieper onder een plu te zetten waardoor meer ruimte

- 2 lagen slaapzak voor de warme en koude nachtjes

*nadelen:



- het enige nadeel wat ik kan vinden bij de stretcher zijn de korte poten, vis je veel op kanalen of stekken met een schuine grond dan is het erg moeilijk om de sleeping system recht neer te zetten, doordat de poten maar een klein stukje kunnen worden uit geschoven.