Welkom op de Sanders weblog


U bevindt zich op de weblog van Sanders Hengelsport.

Op deze blog vind u in de toekomst diverse artikelen geschreven door het Sanders Team. Voor vangst verslagen en tips en tricks, Volg deze blog.

maandag 18 januari 2010

Openbaar in frankrijk: grindputten

Als je voor het eerst naar frankrijk gaat is het dus raadzaam om niet direct naar de grote wateren te gaan maar eerst eens wat ervaring op te doen op de kleinere wateren.
Hier kan je goed leren om met specifieke franse omstandigheden om te gaan zoals bijv, extreem veel wier,
poisson chat, meerval , lange afstandvissen, goed markeren van stekken en drillen uit de boot.
In Frankrijk liggen tal van grindputten(ballastieres) deze zijn meestal 5 tot een 100tal hectare groot.
Veelal liggen deze putten  langs de snelwegen en zijn dus zeer makkelijk te bereiken.
Op deze wateren kan je meestal wel goed uit de voeten met de materialen die je in Nederland ook gebruikt.
Wel is een goede rubberboot met elektromotor onmisbaar. Vaak staat er op deze wateren een enorme hoeveelheden wier en de boot is nodig om de gehaakte vis er weer uit te krijgen. Veel mensen maken dan de fout om zich met boot en al naar de vis toe te trekken maar dan trek je de vis alleen maar dieper in het wier.
Het best is om pas druk te zetten als je boven de vis bent aangekomen. Vaak zit de vis zo vast dat je met de hand eerst de vis moet lostrekken uit het wier. Daarna kan de dril beginnen.
Ik gebruik zelf altijd een gevlochtenlijn met een dikke fluorcarbon voorslag. Zo krijg je op grote afstand een goede beet indicatie en kan je snel reageren. De voorslag(25m) zorgt ervoor dat de laatste 25 meter nauwlijks zichtbaar zijn en dat je tijdens de dril toch nog wat rek hebt. De boot is trouwens ook noodzakelijk zodat je je materiaal voor naar vanaf de kant overkant onbereikbare stekken kan varen.

Als aas gebruik ik bijna altijd boilies. De meeste boilies snijd ik in hafjes en partjes zodat de attractors sneller vrijkomen en dat er niet alleen ronde balletjes op de stek liggen. Het is raadzaam om niet direct al te veel voer te gebruiken. Meestal is een halve kilo gekruimeld aas per hengel ruim voldoende.
Mocht je last hebben van poisson chat of meervallen dan zijn tijgernoten de oplossing. De noten even door de krusha halen zorgt voor extra aantrekkings kracht. Als je met gemeshte haakboilies gaat vissen bedenk dan wel dat je na een uur of 2 met single hookbait zit te vissen. Ook blijven de meervallen hier niet vanaf en dan kan je je lol op in de boot en ben je snel een half uurtje zoet.                                                                
Nadeel van de grindputten is dat ze meestal enorm druk zijn. Hier mee dien je dus met je stek keuze rekening te houden. Je kunt het best goed bekijken waar je kan gaan zitten zonder dat je afgeblokt kan worden zodra er een andere visser naast je gaat zitten. Gebruik je markers hierbij vooral om je gebied een beetje te beschermen. Dus zet je markers niet recht op je plek maar een stuk er buiten. Dat scheelt ook irritatie als een franse visser zijn hengels strak op je boeien gaat vissen :)
Op de meeste grindputten zit een zeer goed bestand aan grote karper.
Ik heb hier dan ook de laatste jaren  mijn meeste grote vissen gevangen en deze putten horen absoluut tot mijn favoriete wateren.